Tapetsera med fototapeter


[ad name=”Google Adsense 336×280″]

Tapetsering är kanske inte den lättaste uppgiften. Antagligen beror det mer på att man så sällan tapetserar än att det rent faktiskt är svårt. Om man verkligen har tummen mitt i handen kanske man ska anlita någon som är duktig på tapetsering när man sätter upp en fototapet, men är man bara normalhändig ska det inte vara några problem att få upp tapeten.

En fototapet är nämligen mycket enkel att montera. Först måste man dock, precis som vid vanlig tapetsering, se till att väggens yta är helt jämn. Om det finns ojämnheter blir det svårt att tapetsera. Dessutom blir slutresultatet inte särskilt bra och det är ju det sista man vill när man har investerat i en fototapet. Om man vill vara 100 procent säker på att ytan är helt jämn innan man börjar tapetsera kan man med fördel stryka väggen med en tunn vit färg innan man sätter upp tapeten. Man ska inte använda någon annan färg, eftersom motivet då kan förvanskas av bakgrundsfärgen.

När man får hem sin fototapet ser man direkt att våderna är numrerade. Det underlättar verkligen tapetseringen. Det är bara att sätta upp våderna i rätt ordning för att motivet ska bli komplett. Våderna ska sättas exakt kant i kant för att motivet ska bli sömlöst. Det enda man kan tänka lite extra på vid uppsättningen är att överlappa list- och takkanter med några centimeter. Det är nämligen inte helt ovanligt att golv och tak inte är spikraka.

Som fästmedel använder man vanligt tapetklister. Hos de flesta tillverkare av fototapeter ingår tapetklister i det paket man får hem. Detta tapetklister är dock inte specialtillverkat för fototapeter på något sätt, så om man inte får med klister är det bara att bege sig till närmaste handlare och införskaffa klister av standardmodell. Även om monteringen är mycket okomplicerad kan man ändå ha några frågor. I de flesta fall får man svar på frågorna i den medföljande bruksanvisningen.

Lämna ett svar